Ca:xmoto-edit

From X-Moto
Revision as of 11:19, 26 November 2010 by Wiki.xmoto (talk | contribs) (Reverted edits by Opofefemucu (Talk) to last revision by Trullo)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

English - Deutsch - Español - Français

Hauria de ser senzill per a tothom poder afegir nous continguts al joc; tan nous nivells utilitzant gràfics estàndards, com amb gràfics casolans. Aquesta pagina parlara de totes les possibilitats, quan tingui el temps per escriure-les :)

Utilitzant l'Editor de Nivells

Fixa't que des de X-Moto 0.2.4, has de donar-li a F5 en el menu principal
quan hagis modificat el directori de nivells (per exemple, si estàs creant nivells nous)

Aquesta part es una petita guia que tractara els senzills passos a seguir per a crear un nivell simple de l'X-Moto. Abans de començar, potser es una bona idea introduir algunes paraules tècniques que utilitzarem mes endavant un cop rere un altre:

 • Els Blocs son la part bàsica dels nivells de l'X-Moto, son els que forma el terra solid per on es mou el jugador. Cada bloc donat nomes pot tenir una textura. Si un bloc te l'etiqueta background el jugador no el podrà tocar, i es senzillament reduït als gràfics del fons. Els Blocs poden tenir qualsevol forma, ser còncaus o convexos. També es permeten solapar-se.
 • Una vora és un costat d'un bloc. Els efectes de les vores es poden assignar a una vora, per exemple per crear herba.
 • Els vèrtexs són les cantonades dels blocs.
 • Una entitat es un objecte en el joc. Per exemple les maduixes o la posició d'inici del jugador.
 • Una figura es un tipus d'entitat, que es útil per mostrar gràfics estàtics dins del joc, com per exemple, els arbres.
 • Les partícules es poden utilitzar per crear fum.
 • L'Editor ofereix diferents formes per editar. En un mode donat, nomes es possible modificar l'aspecte d'un nivell, per exemple, la posició dels vèrtex o les entitats.

Inicia l'editor arrencant el programa xmoto-edit. En Windows esta localitzat en el mateix directori que el joc.

L'editor obra una finestra, que s'assemble a això:

Xmoto-edit.png

En la pantalla pots trobar:

 • a gran àrea gris es al vista del nivell. La part amb la graella es l'àrea de joc, tot lo de fora no forma part del nivell.
 • Les coordenades del cursor en la part alta a la esquerre de la pantalla.
 • El menú principal es troba a la part alta a la dreta de la pantalla.
  • New Level - Deixa el nivell actual i comença un de nou. Fixa't que no hi ha manera de recuperar el nivell anterior sinó esta desat.
  • Save Level - Desa el nivell actual.
  • Load Level - Carrega un nivell.
  • Play Level - Juga en el nivell actual.
  • Move Limits - Moure els límits del nivell. per exemple pots canviar el mida l'àrea de la graella.
  • Create Block - Crea u nou bloc.
  • Edit Sel. Entity - Edita la entitat seleccionada actual.
  • Level Properties - Edita les propietats del nivell actual.
  • Edit Edge FX - Afegeix/elimina efectes de vora a la vora seleccionada actualment.
  • Smooth Edges - Allisa les vores seleccionades. Compte amb això perquè un nivell pot tornar-se molt lent ràpidament.
  • Delete Selection - Elimina els blocs/vèrtex/vora/entitat seleccionats.
  • Tgl. Blk BG - Combina l'etiqueta background per al bloc seleccionat.
  • Copy Entity - Una manera fàcil de fer moltes entitats iguales.
  • Exit - Surt de l'editor. Fixa't que no et preguntara per desar el treball, es molt cruel.
 • Just a sota trobaràs una llista de les entitats disponibles. Per a col·locar una entitat, simplement fes click en el seu tipus i desprès en el lloc del nivell on vulguis col·locar-la.
 • El selector de textures es troba a la part baixa a la dreta de la pantalla. Nomes s'activa quan s'està editant un bloc.
 • Sota de la vista grisa del nivell, hi ha una àrea mes fosca, aquesta es el registre. Quan l'editor vol dir alguna cosa, els missatges s'escriuen aquí.
 • La selecció snap esta a la part baixa a la esquerre. Això controla si (i quant) el cursor hauria de fer snap en la graella.
 • El menú de selecció del mode editor esta justament a la dreta de l menú de selecció snap. Utilitza'l per canviar entre els quatre modes diferents.

Pots desplaçar-te pel nivell amb el ratolí. Click dret en qualsevol lloc centrara la vista allà i la roda del ratolí per a enfocar de lluny i aprop, o si el teu ratolí no te roda, utilitza A i Z per a fer el mateix.

Inicialment quan l'editor arrenca, obre un nou nivell buit, nomes amb la entitat de posició inicial del jugador:

Xmoto-edit start.png

Pots moure-la entrant al mode editor d'entitats i agafa i arrossega-la amb el cursor. La primera cosa que has de fer quan fas un nou nivell es activar el l'entrada del menú principal de "Level Properties":

Xmoto-edit levelprops.png

Click en el nom de l'arxiu i posa alguna cosa que sigui única nomes per al teu nivell. Tots els nivells han de estar en el sub-directori /Levels. Aleshores clic en la ID per a canviar-la. L'ID s'utilitzara per identificar el teu nivell amb una manera única i independent del nom de l'arxiu. L'ID no pot contenir espais. Finalment clic en "Name" i posa un nom mes descriptiu per al nivell. Quan acabis hauria d'assemblar-se a això:

Xmoto-edit levelprops edited.png

Per al nostre nivell començarem centrant un bloc. Enfoca una mica, per a poder observar millor l'àrea al voltant de la posició d'inici del jugador. Aleshores click en "Create Block" del menú principal per iniciar el dibuix del bloc. Posa els vèrtex un rere un altre fins que tanquis el bloc fent clic de nou en el vèrtex inicial. Fixa't que l'ordre de la posició els vèrtex es important:

Xmoto-edit creating block.png

Els vèrtex han de estar en el sentit de les agulles del rellotge. sinó el nivell no serà correcte i no funcionara. Això es molt important!

Ara volem un arbre a¡en el nostre bloc! Click en la llista de tipus d'entitats, l'entrada "Sprite", i desprès click on vols que estigui l'arrel de l'arbre. Fixa't que has de fer click en algun lloc dins del bloc, sinó l'arbre estarà flotant enmig de l'aire.

Xmoto-edit sprite.png

Si l'has posat massa a dalt, com en el dibuix de sota, pots anar al menú del mode editor d'entitats, selecciona l'snap en "off" i arrossega la figura una mica mes dins del bloc.

Per a dir-li al joc que això es un arbre, selecciona la figura:

Xmoto-edit sprite sel.png

Click en "Edit Sel. Entity" en el menú principal. Aleshores modifica els paràmetres per a que quedi així:

Xmoto-edit sprite edited.png

Això es, has de seleccionar el nom "Tree1" o "Tree2". Ara intentarem veure com quedara dins del joc. Simplement clic "Play Level" en el menú principal, el joc arrencara, i alguna cosa així hauria d'aparèixer:

Xmoto-edit ingame1.png

(Des de X-Moto 0.2.2, recorda tancar el joc abans de continuar treballant amb l'editor, sempre has de sortir del joc desprès de comprovar el teu nivell)

No seria bufo amb una mica d'herba sobre el bloc? I tant!, i es molt fàcil d'afegir-ne: Entra en el mode de selecció de vora i selecciona les vores que vols amb herba:

Xmoto-edit edges sel.png

Amb les vores seleccionades amb vermell, clic en "Edit Edge FX" del menú principal, i selecciona "Edge Effect" a "Grass" (la majúscula G es important):

Xmoto-edit edges edited.png

Desprès treu la selecció a les vores, apareixeran en color blau. Això es útil per a estar alerta de les vores que tenen algun efecte aplicat:

Xmoto-edit edges with grass.png

"Play Level" un altre cop, i voila, ara hi ha herba:
Nota: Des de X-Moto 0.2.4, has de apretar F5 durant el joc, per actualitzar el directori de nivells. D'altre banda si no ho fas només veuràs l'antiga versió del teu nivell. Aixo es en benefici, de que no hauràs de sortir del joc per a comprovar el teu treball amb l'editor. Simplement prem F5 per tornar-los a carregar.

Xmoto-edit ingame2.png

Ara probablement t'agradaria fer el nivell una mica mes funcional. Això esta fet afegint l'entitat "EndOfLevel" i unes quantes "Strawberry". També pots crear mes blocs. Es podria assemblar a això:

Xmoto-edit playablelevel.png

"Play Level" de nou i comprova que realment pots finalitzar el nivell.

Per afegir mes coses a l'aspecte del nivell, pots provar a crear un nou bloc de fons (background). Crea un bloc que sembli que junta els dos altres blocs, així:

Xmoto-edit bgblock.png

Fixa't com el nou bloc es sobreposa als altres per assegurar-se que no hi ha forats. Per a fer-lo de fons, ves al mode de selecció de bloc, selecciona el nou bloc, fes clic en "Tgl. Blk BG" del menú principal. Hauries de posar-li alguna altre textura. Clic en el menú de textures a la part baixa a la dreta de la pantalla, i clic en la textura de terra fosc:

Xmoto-edit texturesel.png

Deixa de seleccionar tot, i veuràs que el bloc esta dibuixar de color verd:

Xmoto-edit bgblock2.png

Ara fes click en "Play Level" un altre cop, i el teu nivell esta acabat:

Xmoto-edit ingame3.png